Kleine tuin inrichten: 4 tips

Kleine tuin inrichten: 4 tips

3 april 2020 0 Door Rockwood®

In Nederland zijn veel tuinen niet al te ruim. Dit hoeft helemaal niet te betekenen dat tuinieren geen mogelijkheid is! Met deze 4 tips en tricks haal jij het maximale uit jouw kleine tuin en maak je hier een heerlijke plek van.

Met een slim plan richt je de kleine tuin optimaal in, een leuke klus waar je nog lang profijt van gaat hebben. Het mooie is dat je ook met weinig budget jouw kleine tuin kunt transformeren. Lees snel verder om meer te ontdekken.

Bepaal de functie van jouw tuin

Voordat je aan de slag gaat met jouw tuin is het belangrijk om te bedenken wat de functie van jouw tuin is. Zo kan het zijn dat jij het liefst naar jouw tuin kijkt en dat je dus veel waarde hecht aan een symmetrisch tuindesign met bijzondere beplanting.

Wil jij een plek waar geleefd kan worden en waar de kinderen lekker buiten kunnen spelen? Dan zijn bijvoorbeeld speeltoestellen een goed idee voor jouw tuin. Weer anderen willen graag lekker rommelen in de tuin en deze gebruiken om hun eigen groenten en fruit te oogsten.

Ook zijn er veel mensen die hun tuin willen inrichten als een plek waar je kunt ontspannen en loungen. Op deze persoonlijke wensen kun je de inrichting van jouw tuin volledig afstemmen.

Passende tuinmeubelen en accessoires

In iedere tuin, klein of groot, wordt vaak een plek ingericht waar je gezellig kunt zitten, borrelen en eten. Als je een kleine tuin hebt valt het aan te raden voor praktische tuinmeubels waarmee je alle kanten op kunt.

Ideaal is de inklapbare picknicktafel, die ruimte biedt aan meerdere volwassenen en kinderen zodat je er met het hele gezin aan kunt zitten. Door het houten natuurlijke materiaal valt de inklapbare picknicktafel mooi weg in het groen van de tuin. Gebruik je de inklapbare picknicktafel even niet? Dan klap je deze in om ruimte te besparen.

Plaats alleen praktische tuinmeubels in jouw kleine tuin zodat je de tuin groter lijkt. Te veel grote tuinmeubelen zorgen ervoor dat het snel vol staat en rommelig oogt. Kijk goed naar de afmetingen van een tuinmeubel en bepaal of deze in de stijl van je tuin past voordat je deze aanschaft. Met de juiste tuinaccessoires kun je vervolgens jouw tuin aankleden en meer persoonlijkheid geven.

De gekozen stijl van je tuin speelt hier een belangrijke rol in. Kies bijvoorbeeld voor kleurrijke accessoires, natuurlijke materialen of metalen accessoires voor een industriële look.

De juiste beplanting

Ook als er geen of weinig grond beschikbaar is, is er in een kleine tuin altijd voldoende ruimte voor beplanting. De beplanting zorgt ervoor dat jouw tuin tot leven komt. Het is zonde om een kleine tuin helemaal te bestraten.

Een erg praktische en gave trend voor in de kleine tuin is verticaal tuinieren. Hierbij plaats je een wandsysteem waardoor je zelfs op een balkon kunt tuinieren. Kun jij echt geen ruimte vrijmaken voor een stukje gazon of grond voor planten en bloemen? Werk dan met potten waardoor je jouw terras helemaal op kunt fleuren.

Door te gaan voor een mix van planten en bloemen geniet je het hele jaar door van leven en kleur in de tuin. Een andere mooie optie voor de kleine tuin is het plaatsen van een pergola met klimplanten. Deze kunnen na verloop van tijd zelfs een groen dak vormen waardoor je lekker in de schaduw kunt zitten.

Tuinverlichting en sfeerverlichting

De kleine tuin heeft niet perse praktische verlichting nodig, maar het is een uitstekende manier om de tuin nog sfeervoller te maken. Kies bijvoorbeeld voor wandlampen, lantaarns, kaarsen of lichtsnoeren om van jouw stadstuin een romantische plek te maken.

Colorful lampions outside, twilight hour, garden party

Vind jij het belangrijk dat jouw tuin duurzaam is? Met solar tuinverlichting wordt het licht opgewekt met behulp van zonne-energie zodat je gebruik maakt van groene energie. Wat ook veel sfeer toevoegt is een vuurkorf of buitenkachel. Deze zorgen niet alleen voor gezelligheid, maar ook wat extra warmte tijdens een koele avond.