Feeling blue? Blauw als basis in huis

Feeling blue? Blauw als basis in huis

29 januari 2020 0 Door Rockwood®

Ga je verhuizen of is het tijd om je volledige woning van een nieuwe frisse kleur te voorzien? Dan hebben wij de kleur voor jouw interieur, blauw! En net zoals er zoveel tinten tussen zwart en wit zitten, zitten er ook zoveel tinten tussen lichtblauw en donkerblauw.

Door te kiezen voor verschillende tinten blauw en deze te combineren met verschillende andere kleuren, kun je probleemloos blauw in je gehele woning toepassen. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder!

Waarom is blauw zo populair?

Er zijn periodes dat de kleur blauw ook echt de trend is van dat moment. Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat blauw tijdloos is en dus altijd kan, los van de actuele trends. Enkele decennia geleden was de standaard dat blauw een kleur voor jongens en mannen was. Tegenwoordig is dat helemaal niet meer zo, blauw past bij mannen én vrouwen. En het mooie aan deze kleur is dat je zowel koele als warme blauwtinten hebt, waardoor het een kleur is die bij iedereen en iedere stijl past.

Modern interior of living room with blue sofa, vase with branch 3d rendering

Hoe pas je blauw nu toe in het hele huis?

Nu je eenmaal gekozen hebt voor blauw als basis in je huis, is het tijd om aan de slag te gaan. Hierbij draait het om het kiezen voor de juiste kleur blauw voor de juiste ruimte. Ook bepaal je op voorhand welke muren je blauw maakt en welke muren je een andere tint geeft. Maar waar let je nu op en hoe pas je blauw toe in je huis?

Let op de lichtinval en de grootte van de kamer

Voordat je een blauwtint kiest, is het belangrijk om eerst te bepalen hoe de lichtinval in de betreffende ruimte is, op welke muur de blauwe kleur wordt aangebracht en hoe groot de kamer is.

In de kinderkamer wil je voor het rustgevende effect niet heel felle kleuren, anders doet je kind nooit meer een oog dicht. Ook zijn slaapkamers niet altijd heel groot en wat dat betreft is een lichtere kleur een verstandige keuze. Kijk ook naar op welke muur het licht valt en waar je het kinderbed in de kinderkamer plaatst.

Om de kleuren het mooiste uit te laten komen, verf je de muur waar het licht het meest op valt. Dit geldt ook voor de andere kamers in je huis. Kijk ook eens naar je meubelen. Heb je een eiken eettafel tegen de muur staan, dan komt deze eiken tafel extra mooi uit als je die specifieke muur blauw verft.

Combineren met je meubelen

Blauw is een schitterende kleur om te combineren met zowel donkere als lichte meubelen. Een donkerblauwe kleur combineren met een lichte eiken boomstamtafel zal je eetkamer een koninklijke uitstraling. Wellicht heeft je kind een donkergekleurde hoogslaper of peuterbed. Het is dan mooi om hier weer een lichtere blauwe op de muur aan te brengen zodat het kinderbed hier mooi tegen afsteekt.

Voorkom dat je sfeer verliest

De keerzijde van het gebruik van blauw is dat je op moet letten dat de kamer niet te kil wordt, tenzij je hier natuurlijk van houdt. Toch is het eenvoudig te voorkomen dat je sfeer verliest door het gebruik van blauw.

Allereerst kun je die donkerblauwe kleur met verschillende tinten blauwgrijs combineren. Ook rode, oranje en koper accessoires of accenten helpen je meer warmte en sfeer in een ruimte aan te brengen.

Denk ook eens ‘out of the box’ en combineer blauwe kleuren met frisse groene tinten in de vorm van accessoires of planten. Kies je voor combinaties met bijvoorbeeld pasteltinten, dan krijg je een warme mediterraanse sfeer, terwijl je met mooie koper en zilvertinten weer een Oosters sprookjesgevoel krijgt.

Accessoires en overige materialen zijn de sleutel

Blauw in de woning wordt nóg mooier wanneer je dit dus combineert met de juiste accessoires en materialen. Stoere blauwe tinten komen meer tot hun recht met bijvoorbeeld dat stoere steigerhouten kinderbed.

Pastelblauwe kleuren met natuurlijke materialen zoals riet en bamboe passen weer bij de bohemian trend van dit jaar. Blauw is trouwens ook zo’n kleur die perfect past bij een vintage look. En zo blijkt deze tijdloze kleur ineens veel veelzijdiger te zijn dan je wellicht in eerste instantie dacht. Voor welke blauwtinten kies jij?