Doe jij aan hygge in de tuin?

Doe jij aan hygge in de tuin?

1 januari 2020 0 Door Rockwood®

Woongenot is veel belangrijker dan enkele decennia geleden. We leven een gejaagd leven, werken en gezin moeten evenveel aandacht krijgen. Het is vaak een hele kunst om alle ballen hoog te houden en we verwachten erg veel van onszelf. Hoe fijn is het dan als je thuis komt in een huis wat volledig naar je zin is?

Lichaam en geest ontspannen alleen wanneer je op een plaats bent waar je je prettig voelt. Dit geldt niet alleen voor in je huis, maar ook de tuin is hierbij belangrijk. Heerlijk op die zwoele zomeravonden napraten over de gebeurtenissen van de dag. Eten, gezellig samen zijn met vrienden en familie en dat onder een heldere sterrenhemel. Hoe? Met behulp van je hygge tuin!

Wat is hygge nu eigenlijk?

Met hygge dus. Maar wat betekent deze gekke term eigenlijk en wat heeft dit te maken met een ontspannen lichaam en geest thuis? Hygge is een Deense benaming voor alles wat te maken heeft met sfeer, geluk en samenzijn. Hygge is in Denemarken een belangrijk onderdeel van cultuur. Het is niet letterlijk te vertalen naar een Nederlands woord. Het is een gevoel wat je krijgt. Heb je dat wel eens gehad, dat je lekker zit met kaarsjes aan, wat lekkers op tafel en leuke vrienden om je heen? Dat je dan ineens zegt of denkt ‘Hè, gezellig!’ en dan met zo’n gelukzalige uitdrukking op je gezicht? Dat is hygge, precies dat!

Een ander voorbeeld van hygge is picknicken op de heide, chillen op een picknickbank in het park, samen van een zandheuvel rollen, met je blote voeten stampen in een waterplas en gras tussen je tenen. Comfort, samen, banden met geliefden aanhalen en met je neus in de zon de frisse ochtendlucht opsnuiven. Met hygge bekruipt je zo’n gevoel dat je zo graag zou willen dat dat moment nooit meer voorbij zal gaan. Als je je meest favoriete momenten in het leven qua gevoel in een plakboek zou kunnen plakken, dan zou het thema van dat boek hygge zijn. Hygge is zo’n term wat je moet voelen.

Wereldwijd zijn er enorm veel landen en gebieden waar hygge bekend is onder een andere naam, denk aan còsagach in Schotland en lagom in Zweden.

Kun je hygge toepassen in de tuin?

Dat hygge lijkt je nu wel wat, want hoe heerlijk moet het zijn om je geluk te vinden in de kleine dingen in het leven. De Scandinaviërs houden van hygge binnen, omdat het daar altijd lang winter, koud en donker is. En als je dan veel binnen bent, kan het maar beter gezellig zijn. Wij Nederlanders zijn, ondanks het echte Nederlandse weer, toch wel heel graag buiten.

Het buitenleven is voor ons eigenlijk net zo hygge als dat binnen dat voor de Denen is. Combineer hygge dan ook eens in je tuin voor een extra vrij hygge-gevoel. Hoe? Dat is vrij eenvoudig, inrichting is alles. Je tuin hygge maken doe je vooral door op je gevoel af te gaan. Je hoeft dus helemaal geen groene vingers of een goed gevulde portemonnee te hebben om je tuin aan te passen aan de Deense levensstandaard hygge. Soms is een kop koffie, een tuinbank en een goed boek jouw optimale versie van hygge.

Manieren waarop je hygge in de tuin brengt

Zoals gezegd draait het bij hygge om ouderwetse gezelligheid, samenzijn en een warme sfeer. Welke betekenis jij hier aan verbindt, is dus geheel persoonlijk. Dat er gezellige zitjes in de tuin horen, is haast onvermijdelijk.

Plaats bijvoorbeeld een mooie tuinbank op een schaduwrijke plaats, om even te kunnen ontsnappen aan de warmte van de zomerzon. Heb je een mooie boom, plaats de tuinbank daar dan onder. Voor nog meer sfeer hang je wat lichtjes in de boom of een paar vrolijk gekleurde lampions.

Bij een grote tuin maak je meerdere terrassen. Denk aan een schaduwrijk terras en een terras met veel zon. Op een zwoele zomeravond zit je daar uren met je vrienden te praten, te eten en te borrelen aan die knusse picknicktafel.

Heb je vaak veel vrienden en familie over de vloer, dan wil je over voldoende plaats beschikken. Een of meerdere picknicktafels zijn daarbij ideaal. Het oogt warm en natuurlijk wanneer je tuinmeubelen van hout in de tuin plaatst. Plaats bij ieder terras een mooie tuinhaard of terrasverwarmer. Hierdoor kun je al vroeg in het seizoen genieten van je mooie tuin. En terwijl jullie borrelen, houden de kinderen een verkoelend watergevecht. Hoe heerlijk is dat, gesprekken van volwassenen en gegiechel van kinderen!

Lekker eten en hygge zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een barbecue of zelfs een echte buitenkeuken maken het buitenleven compleet. Die buitenkeuken maak je zo uitgebreid als je zelf wil. Dat kan variëren van een goedkope verrijdbare barbecue, tot aan een volledig ingerichte (steigerhouten) keuken met bakplaat en koelkast. Wil je dit hout mooi houden? Het kan best tegen een stootje, maar wanneer je een bakplaat en een koelkastje in je buitenkeuken gaat plaatsen, is een droge en overdekte plaats het beste.

Er is online enorm veel inspiratie te vinden voor het maken en inrichten van een overkapping die volledig voldoet aan jouw hygge. En als laatste: vergeet niet te genieten van je nieuwe tuin, want alleen dan is je tuin echt hygge!